Crkva Sv. Donata simbol je grada Zadra i najpoznatija monumentalna građevina u Hrvatskoj iz ranog Srednjeg vijeka (9. stoljeće). To je  predromanička crkva koja od 15. stoljeća nosi ime Sv. Donat, po biskupu koji ju je dao sagraditi. Prvi put crkva se spominje sredinom 10. stoljeća u spisima bizantskog cara Konstatina Porfirogeneta. Po svojoj gruboj monumentalnosti (visina 27 metara), neobičnom cilindričnom obliku i dvostrukim unutrašnjim prostorom ističe se originalnošću, bez nekih izravnih uzora.
Danas se njezin prostor zbog izvanrednih akustičnih karakteristika kor isti za različite glazbene programe ("Glazbene večeri u Sv. Donatu").

Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpret sama priroda. Ovo je mjesto spoja ljudskih ideja i vještina s energijom mora, valova, mjesto za relaksaciju, razmišljanje i razgovor uz neprekidan koncert mističnih tonova "orkestra Prirode".
Odmah po završetku izgradnje, Morske orgulje promaknule su se u metaforičko mjesto Zadra koje s uzbuđenjem pohode njegovi građani, a uz to je i nezaobilazna točka u svim turističkim itinererima grada Zadra i njegove regije

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Ispod staklenih provodnih ploča nalaze se fotonaponski solarni moduli preko kojih se ostvaruje simbolična komunikacija s prirodom, s ciljem da se, kao i s Morskim orguljama, ostvari komunikacija - tamo sa zvukom, a ovdje sa svjetlom. Istovremeno s "najljepšim zalaskom sunca na svijetu" uključuju se i rasvjetni elementi ugrađeni u krugu te po posebno programiranom scenariju proizvode prekrasnu, iznimno dojmljivu svjetlosnu igru u ritmu valova i zvuka morskih orgulja.

Kornatski arhipelag, smješten između Zadarskih i Šibenskih otoka, sastoji se od brojnih, većinom nenaseljenih otoka. Nacionalnim parkom proglašen je 1980. godine, a već odavna privlači brojne nautičare, ronioce, planinare i ostale zaljubljenike u prirodu. Nacionalni park se ističe kristalno čistim morem, nedirnutom prirodom i zanimljivim i raznolikim ekosustavom.

Nedaleko od Zadra, nalazi se i Nacionalni park Krka.Proglašen je nacionalnim parkom 1985.godine, a poznat je po velikom broju jezera i slapova. Ime je dobio po rijeci Krki koja je dio parka. Rijeka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen. Preporučuje se posjetiti u proljeće ili ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti i zaplivati u svježoj, bistroj vodi.

NP Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, do zone najviših planinskih vrhova. Na malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, biljnog i životinjskog svijeta, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Pješačenje je najbolji (i jedini) način da upoznate Paklenicu na čijem području postoji 150-200 km staza i putova, od turističkih do planinarskih koji vode do najviših velebitskih vrhova. NP Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan granica Hrvatske. Posebnu draž daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

Nacionalni park Plitvička jezera  je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Proglašen je nacionalnim parkom 1949.godine, a 1979.godine UNESCO ga proglašava i svijetskom prirodnom baštinom. Predstavlja šumovit planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Specifičnost jezera su brojni slapovi, sedrene barijere, bogata i raznolika flora i fauna, koji na ukupnoj površini od 29.685 hektara čine kombinaciju koja oduzima dah.